Vid 1940-talets början fanns det nästan 90 dansbanor och dansställen på Österlen. Varje anständig by hade minst en utedansbana och dessutom fanns det flera ”inbyggda”, lite större dansställen. Ett utav dem var Noreslund i Vitabys utkant.
Den låg där landsvägen mot St Olof vänder in mot Utmarksvägen, bakom ”Ingvar Svensson bilverkstad” – tvåvåningshuset på hörnan. Det var mycket populär dansbana med besökare från hela Österlen.
Noreslund som ägdes av Oskar Andersson. Oskar var byggmästare och lantbrukare och 1933 fick han i bygguppdrag av Oskar Svensson från Degeberga att bygga Noreslund. Men när denne inte kunde betala för bygget, fick dansbanan stå som betalning och Oskar Andersson bestämde sig för att driva Vitabys ”nöjespalats”
På Noreslund var det servering och dans till storheter som bland annat Lasse Dahlqvist, Harry Brandelius och Ulla Billqvist. Det såldes wienerbröd, kaffe, lemonad, korv och dansbiljetter – 25 öre för tre danser – från en serveringsterass vid ena sidan av dansbanan.Noreslund var öppet även vintertid och då flyttade både kiosk och skjutbana inomhus och värmdes upp under danskvällarna med hjälp av två stora kaminer.
Vitabybor har berättat om sina minnen från Trettondagsmaskeraderna som hölls varje år på Noreslund och där bästa kostym belönades med pris och ära. Och en gång, en sommardanskväll, slog åskan ner så strömmen försvann och de kulörta lamporna slocknade. Då körde de bilburna besökarna fram sina bilar och lyste upp Noreslund med lyktorna så dansen kunde fortsätta. Dansbanan låg på arrenderad mark och när arrendet inte förnyades i maj 1945 upphörde Vitabys välbesökta Noreslund och dansbanan revs.
Bakom Noreslund fanns också en fotbollsplan, som senare flyttades till andra änden av byn, väster om Ravlundavägen.
Mitt emot dansbanan, vid vägen mot St Olof, byggdes det en kiosk på 1950-talet – söder om platsen där gatuköket ligger idag, vid bensinmacken. Den första kiosken, som sedan revs och byggdes ut, hade en lite annorlunda och spännande ”akitektur”. Det var ett bygge i kinesisk stil med böjt tak och glaserade takpannor. Där såldes det godis, cigaretter och populära chokladbröd. När kiosken byggdes om och blev större, och placerades där gatuköket ligger idag, besöktes den vid ett tillfälle på 1960-talet av självaste Bill Haley från Texas, som hade en hit med låten ”Rock around the clock”, när turnébussen stannade på väg till Slottshallen i Smedstorp. Haley och hans band åt varmkorv i Vitaby.
Bilden på Elskåpet visar Norislund, föregångaren till Noreslund som öppnade 1933.