Felanmälan 0414-28560
Österlens Kraft logotype utan AB

Nätutvecklingsplan

Elsystemen i Sverige, Europa och världen förmodas de närmaste årtiondena att genomgå en stor omställning. Vindkraft byggs ut i snabb takt. Priserna på solceller och batterier är sjunkande, och antalet solceller på taken till våra hem ökar kraftigt. Transportsektorn elektrifieras och antalet elbilar ökar stadigt. Samtidigt efterfrågas en snabb elektrifiering av industrin.

Energilager och styrning av såväl elanvändningen som elproduktion ger nya möjligheter som öppnar upp för nya lösningar och marknadsmodeller som alternativ till investeringar i elnät, så kallade flexibilitets- eller stödtjänster.

Syftet med nätutvecklingsplanen är att underlätta integreringen av förnybar el, energilager och elektrifieringen av transportsektorn. Nätutvecklingsplanen ska visa hur Österlen Kraft Elnät förväntar sig att effektbehovet i elnätet utvecklas på 10 års sikt, planerade investeringar under de kommande fem till tio åren, samt hur Österlen Kraft Elnät planerar använda efterfrågeflexibilitet, energieffektivitet, energilagringsanläggningar och andra resurser som ett alternativ till en utbyggnad av elnätet.

Ett offentligt samråd ska genomföras med alla som är berörda av nätutvecklingsplanen. Samrådsprocessen ska genomföras under minst sex veckor och påbörjas senast den 15 september 2024. Nätutvecklingsplanen börjar gälla från den 1 januari 2025. En ny nätutvecklingsplan ska tas fram minst vartannat år.

Baserat på Energimyndighetens och Svenska Kraftnäts planer och scenarier, regionala planer samt Simrishamn respektive Tomelilla kommuners planer har två möjliga scenarier utvärderats. Ett högt scenario, som innebär nästan en fördubbling av effektbehovet, samt ett lågt scenario som innebär en ökning med ca 20% jämfört med idag. De faktorer som har störst inverkan på utvecklingen av effektbehovet i Österlen Krafts elnät är:

Elbilar och elbilsladdning, befolkningsutveckling och bebyggelse, industrin och handelns utveckling, solelens utveckling, samt etablering av batterilager och andra energilager.

Österlens Krafts elnät är som utgångspunkt väl utbyggt och med en mycket hög levereraskvalitet.

Kundunderlaget är stabilt och överförd energi såväl som maximalt effektbehov i koncessionsområdet har under många år varit stabilt. Dessa stabila förutsättningar har gjort att Österlens Kraft Elnät kunnat prioritera arbete med förnyelse av anläggningsdelar som nått sin tekniska livslängd och leveranskvalitetssäkrande åtgärder. Kapacitetsbegränsningar i elnätet inte varit någon påtaglig utmaning för Österlens Kraft fram till helt nyligen. Ökad efterfrågan om anslutning av solceller har börjat göra att vissa nät nu nått en gräns och kan inte ta emot mer solkraft, utan att nätet först förstärks.

Det har gjorts två effektprognoser för Österlen Krafts Elnäts område. En prognos för det södra området (område 1), Simrishamns stad och en prognos för det norra området (område 2), Kivik, Vitaby, Brösarp med omnejd. Förväntad effektbehov i ett högt respektive lågt scenario visas för de båda områdena i diagrammen nedan.

Bild1 Österlenskraft
Bild2 Österlenskraft

De planerade reinvesteringarna och förstärkningarna fram till 2027 beräknas vara tillräckliga för att hantera de lokala problemen. Därefter förväntas det bli ett ökat behov av en kombination av mer förstärkningar och ökat utnyttjande av flexibilitetsresurser för att avhjälpa och tillfälligt hantera såväl lokala begränsningar som att hantera begränsningar i angränsande nät.

Under förutsättningar att kommande kapacitetsbegränsningar kommer att kunna åtgärdas genom för-stärkta inmatningar mot angränsande nät finns goda förutsättningar att kunna hantera kapacitetssituationen, fram tills dessa förstärkningar är gjorda, och därefter. I annat fall kan det uppstå begräsningar som innebär att utbyggnader av laddinfrastruktur eller distribuerad produktion måste begränsas, och senareläggas, tills nödvändiga förstärkningar eller tillräckliga flexibilitetslösningar har hunnits genomföras/införas. Nätutvecklingsplanen visar att det på 10 års sikt riskerar att saknas kapacitet mellan 5–10 MW i det södra området och 0–10 MW för det norra området i det fall förstärkningar från angränsande nät inte genomförs.

Österlens Kraft Elnät har för avsikt att med nätutvecklingsplanen som utgångspunkt fortsätta att utvärdera och planera för en kommande tillväxt och ökad efterfrågan på kapacitet, samt hur detta kan hanteras. Österlens Kraft Elnät kommer här att jobba med alla de verktyg som står till buds för att lösa möjliga kapacitetutmaningar genom.

  1. Nätförstärkning, 2. Tariff styrning, 3. Villkorade avtal, 4. Flexibilitets- och stödtjänster

Österlens Kraft Elnät har delat upp samrådet i två delar

1.     Dialog med Simrishamns kommun, E.ON och några större kunder

2.     Publicering av nätutvecklingsplan på Österlens Krafts hemsida

Här kan du läsa hela nätutvecklingsplanen

Här nedan tar vi mer än gärna emot kommentarer kring vår nätutvecklingsplan.
Det kommer att vara möjligt att kommentera fram till och med 27 oktober 2024.

Österlens Kraft Elnät AB

Senaste nytt från Österlens Kraft

Prishöjning av bredbandet

I morgon torsdag 19 september är växeln stängt på eftermiddagen

Ingen parkering vid våra stationer

Nu finns det möjlighet att ha synpunkter på vår nätutvecklingsplan

Mina Sidor

Nu har startskottet gått i Vitaby

© 2024. Österlens Kraft AB