I Kiviks nätet och Vitaby nätet kan vi dessvärre inte ta emot mer produktion då elnätet är fullt (hänvisning Ellagen 1997:857, kap 4,§2). Vi har beslutat att tillfälligt stoppa anslutningar av nya produktionsanläggningar till dela av vårt elnät. Detta görs eftersom varje ny installerad microproduktion minskar den kortslutningseffekt som finns i vårt elnät. Om den kortslutningseffekten blir för låg kan vi inte garantera en säker elleverans till alla anslutna anläggningar. Vi jobbar hårt för att förstärka vårt elnät och hoppas kunna slutföra dessa förstärkningar inom 2-5 år. De som redan har fått installationsgodkännande kommer att kunna ansluta sina anläggningar som planerat. Kontakta oss för mer information eller om ni har några frågor.
Många medlemsstater i EU investerar i förnybar elproduktion för att uppnå EU:s miljömål. Förnybar elproduktion är svårare att planera, eftersom flödet av el i näten varierar betydligt mer.
Genom kommissionens förordning med krav för nätanslutning av generatorer, RFG, införs gemensamma regler för elproduktionsanläggningar som ska anslutas till elnäten. Kraven handlar bland annat om vilka typer av störningar i elnätet som en framtida elproduktionsanläggning ska klara av, och i vilken omfattning.
Kommissionens förordning, krav på generatorer (requirements for generators, RfG) ska:
Kraftproduktionsanläggningar synkrona produktionsmoduler delas in fyra i klasser. De klassas från typ A till D, beroende på anläggningens maximala kontinuerliga effekt och spänningsnivån i anslutningspunkten. Kraven är lägst för typ A- och högst för typ D-anläggningar. Dessa krav gäller för nya och i vissa fall när befintliga anläggningar är moderniserade.
Följande effektintervall gäller för de olika typklasserna:
Nätanslutning av generatorer (RfG)- Energimarknadsinspektionen
» Styrmedel för elproduktion
» Solelportalen- en vägledning om solceller
» För förnyelsebar elproduktion kan man få skattereduktion, all information om detta går att läsa här på Skatteverket